Step by step voor Matchis

Siemon Luimstra

( Lid van team: Step by step )

van totaal € 250 (192%)
28 km Afgelegd
Mijn doel 25 km | Bereikt 112%

Eind maart 2019
Dorina is niet fit en grieperig. Niks bijzonders gezien de tijd van het jaar.

2 april 2019
Ongeveer 15.00 uur:
Ik ben op mijn werk en Dorina belt. "Ik moet naar de huisarts. Ik heb een wond onder mijn oksel en die wordt steeds groter. Je moet nu thuiskomen." Onderweg naar huis de huisarts gebeld. "tja meneer, het kan eigenlijk niet want er is geen ruimte meer. belt u morgen maar weer even." Hemel en aarde bewogen om toch nog langs te mogen komen wat uiteindelijk mocht.

16.30 uur:
Met moeite Dorina in de auto gekregen en naar de huisarts gegaan. Op het moment dat de huisarts de wond ziet schrikt ze zichtbaar en zegt: "ik bel nu een ambulance, u moet met spoed naar het ziekenhuis.

16.40 uur:
Dorina is met prio 1 onderweg naar Drachten en ik rij zo snel als ik kan erachter aan. Ondertussen opvang voor de jongens regelen.

17.00 uur:
Dorina ligt op de spoedeisende hulp en verschillende verpleegkundigen zijn bezig met onderzoeken. Ze hebben nog geen idee in welke richting ze het moeten zoeken maar het is duidelijk dat ze zeer gespannen zijn.

18.00 uur:
Dorina wordt overgebracht naar de OK om geopereerd te worden. De artsen en verpleegkundigen laten niet veel merken maar als ze tot 2 keer toe tegen mij zeggen goed afscheid te nemen valt het kwartje. Vlak voor de OK geef ik haar een knuffel en een dikke zoen...

20.30 uur:
Samen met mijn schoonzus wordt ik bijgesproken door verschillende artsen. Ons wordt verteld dat Dorina acute leukemie heeft in combinatie met een vleesetende bacterie en acute bloedvergiftiging. Ik kan niet meer denken en de wereld valt onder mijn voeten vandaan. Het enige wat ik weet te vragen is wat haar kansen zijn. De artsen kunnen geen antwoord geven... Ik mag in ieder geval niet naar huis en moet aan de IC laten weten waar ik ben voor het geval er beslissingen genomen moeten worden. Ik regel opvang voor de jongens en probeer wat te eten. Om de 2 uren ga ik langs de IC om te kijken bij Dorina en het laatste nieuws te horen. Het blijft allemaal kritiek.

3 april 2019
09.00 uur
Ik krijg op de IC te horen dat de nacht boven verwachting goed is verlopen en dat Dorina rond 10.00 uur met de MICU naar het UMC in Groningen wordt gebracht. Daar zal ze nog 4 dagen in coma liggen en bijna een week op de IC verblijven voor ze naar de afdeling gaat.

Uiteindelijk ligt Dorina ruim 11 weken in het ziekenhuis voor ze voor het eerst weer naar huis mag. Gelukkig hersteld de wond snel en slaan de eerste chemokuren goed aan ondanks haar fysieke gesteldheid. 

Halverwege juli 2019
Ik zit in de auto onderweg naar huis vanuit het UMCG. Dorina is weer opgenomen ivm een zware chemokuur. "Ik heb goed nieuws, ze hebben een match!" Er gaat van alles door me heen en tranen springen in mijn ogen. Dit is weer hoop! Vanaf het begin ben ik geinformeerd over stamceldonatie en de mogelijkheden en vooral ook de onmogelijkheden. Ik ben waanzinnig dat er een match is en moet de auto even aan de kant zetten.

1 september 2019
Dorina wordt weer opgenomen in het UMCG ter voorbereiding op de stamceldonatie. Komende dagen staan in het teken van chemokuren en bestralingen.

4 september 2019
Het moment is daar. Vanaf de dag dat er bekend was dat er een match is leef je naar dit moment toe. Wat voor ons een mijlpaal is, wellicht het grootste moment van ons leven, blijkt een klein zakje met vloeistof te zijn. Een zakje stamcellen die via een infuus bij Dorina naar binnen stromen. En hoewel dit maar een simpel zakje vloeistof lijkt te zijn is dit een zakje met hoop en toekomst. Gedoneerd door een vrouw van destijds 19 jaar die wij nooit zullen leren kennen, maar ons leven weer veranderd heeft. Destijds schreef ik onderstaand bericht op Facebook:

Lieve donor,
Vandaag is voor ons een spannende dag. Vandaag krijgt Dorina jouw stamcellen. Gister was voor jou misschien een spannende dag. Gister ging jij naar het ziekenhuis om jouw stamcellen te doneren. Misschien was het wel een spannende week met alle onderzoeken en voorbereidingen. Alle medicijnen die je moest nemen en alles wat je moest doen of juist laten om de transplantatie te laten slagen.
We weten niet veel van jou, net als dat jij niet veel van ons weet. We weten dat je een vrouw bent, en dat je geboren bent in 1999. We kennen je redenen niet en dat is voor ons ook niet belangrijk. Misschien heb je ervaringen in je nabije omgeving met deze verschrikkelijke ziekte. Misschien komt het gewoon uit jezelf omdat je graag wilt helpen. We zijn je gewoon ontzettend dankbaar dat je je ooit hebt opgegeven als stamceldonor. Je bent een held want vandaag ga jij een leven redden.
Door jouw stamcellen heeft een jong gezin weer hoop. Een gezin met 3 kinderen die begin april geen toekomst meer zagen. Een diagnose die je wereld doet stilstaan en de grond onder je voeten vandaan slaat.
Vandaag nemen we een nieuwe stap in hopelijk een 100 procent herstel. Vandaag is de dag waar we vanaf april naar toe gewerkt hebben.
We zijn je dankbaar.
Je bent een held!

22 augustus 2023
We zijn nu bijna 4 jaar verder na de stamceltransplantatie. Ik denk nog vaak aan de donor en hoe zij ons leven weer toekomst heeft gegeven. Daarom is het ook belangrijk dat er geld opgehaald wordt voor Matchis voor het verschrikkelijke belangrijke werk wat zij doen. Daarom loop ik samen met Dorina en anderen 9 september de Struuntocht om dit belangrijke doel aandacht te geven en hopelijk wat geld op te halen.
 
Ieder jaar krijgen 9000 mensen in Nederland de diagnose bloedkanker zoals bijvoorbeeld leukemie. Voor deze patiënten is een stamceltransplantatie vaak een laatste kans om te genezen. Stichting Matchis zoekt voor patiënten die behandeld worden in Nederland een match in het wereldwijde bestand, daarnaast coördineren en begeleiden zij donoren in Nederland tijdens het hele proces van stamceldonatie.  
Om zoveel mogelijk bloedkankerpatiënten een nieuw leven te kunnen geven zijn ze dringend op zoek naar financiële steun. De kosten van registratie en typering van een donor zijn € 35. Iedere euro helpt!
 
WIL JE MIJ SPONSOREN?
 
https://www.sterkvoormatchis.nl/fundraisers/siemon-luimstra
Bekijk alle
28 km
Struuntocht 09-09-2023 | 15:00
28 km
Struuntocht 09-09-2023 | 15:00

Bijna in Gerkesklooster

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 20 22-09-2023 | 13:50
€ 20 10-09-2023 | 20:01
€ 20 09-09-2023 | 19:41 Supergoed en ontzettend mooi initiatief!
€ 40 09-09-2023 | 17:49
€ 15 09-09-2023 | 14:13