MOEDER EN DOCHTER IN ACTIE VOOR MATCHIS

16-06-2020 | 17:22

“We weten uit eigen ervaring hoe belangrijk stamceldonoren zijn”

De 26-jarige Nikita maakt volgende week een bijzondere wandeling samen met haar moeder Astrid om geld op te halen voor Matchis. Moeder en dochter weten namelijk als geen ander hoe belangrijk stamceldonoren zijn.  

Nikita: “Het is nu alweer vijf jaar geleden dat mijn moeder ziek werd. Ze was al een tijd in behandeling voor een maagzweer, maar de klachten die ze had werden alleen maar erger. Uiteindelijk is ze doorverwezen naar het ziekenhuis om een scan te laten maken. Lymfeklierkanker, kregen we te horen. 

Waar je dan doorheen gaat is bijna niet voor te stellen. Je hoort vaak dat mensen zeggen ‘het voelt alsof de grond wegzakt en de tijd stilstaat’. Nou, ik wilde niets liever dan dat de grond weg zou zakken en de tijd stil zou blijven staan. Maar dat gebeurde niet, de wereld ging gewoon door alsof er niets aan de hand was. Terwijl ons leven ineens totaal op zijn kop stond. 

Wat volgde was een lang traject met veel behandelingen. En veel tegenslagen. Telkens leek de kanker na een behandeling weg te zijn, maar dan kwam het vervolgens op een andere plek weer terug. Ik heb zoveel respect voor mijn moeder. Zij is echt een vechter, niet kapot te krijgen.  

Op een gegeven moment zeiden de artsen dat ze niet meer te genezen was. Maar daar ging mijn moeder niet mee akkoord. Ze is zelf gaan zoeken en zo kwam ze bij een onderzoek in Amsterdam uit, waar ineens nog wel kansen leken te zijn. Daar hoorden we ook van de mogelijkheid om een stamceltransplantatie te ondergaan.  

In eerste instantie was het lichaam van mijn moeder te verzwakt om stamcellen van een donor te ontvangen. Daar zitten namelijk meer risico’s aan verbonden. Ze heeft toen een transplantatie gehad met haar eigen stamcellen. Helaas was dat niet voldoende, wederom kwam de kanker op een andere plek weer terug. Een jaar na de eerste transplantatie heeft ze alsnog stamcellen van een anonieme donor gehad. Dit is haar redding geweest. 

"Iemand die wij helemaal niet kennen heeft mijn moeder een tweede leven gegeven"

Nikita

Mijn moeder is mentaal een hele sterke vrouw. Ze heeft zo hard geknokt om er weer bovenop te komen en het gaat nu gelukkig heel goed met haar. Iemand die wij helemaal niet kennen heeft haar een tweede leven gegeven. Daar zijn we de donor zo ontzettend dankbaar voor. Mijn moeder ziet het als een prachtig cadeau en haalt nu echt alles uit het leven. Ze geniet met volle teugen van alle kleine geluksmomentjes en dankzij haar donor kan ze dat als het goed is nog héél lang blijven doen!  

Toen mijn moeder ziek was had ik zo graag mijn stamcellen voor haar willen doneren. Later dacht ik: voor mijn moeder was ik geen match, maar misschien kan ik met mijn stamcellen wel het leven van een ander redden. Toen heb ik mijzelf ook ingeschreven als stamceldonor. In de laatste nieuwsbrief zag ik het sponsorevenement In beweging voor Matchis voorbijkomen. Ik wist meteen: dat ga ik doen! 

Mijn moeder en ik hebben altijd al een hele sterke band gehad. Zij is mijn beste vriendin! Ik wil niets liever dan deze actie samen met haar doen. Daarom gaan we op 20 juni samen een wandeltocht doen om geld op te halen voor Matchis. We hebben van dichtbij ervaren hoe belangrijk stamceldonatie is. Ook onze omgeving heeft natuurlijk enorm meegeleefd en inmiddels is ons team uitgebreid met vrienden en familie. Samen komen we op 20 juni in beweging voor meer stamceldonoren!” 

Wil jij de actie van Nikita en Astrid steunen? Kijk dan op de actiepagina of bekijk een overzicht van alle acties voor In beweging voor Matchis