Frans loopt alternatieve Vierdaagse voor Matchis

23-07-2020 | 09:00

Hij had er enorm naar uitgekeken: zijn eerste Vierdaagse. Het kwam voor de 59-jarige Frans dan ook als een grote teleurstelling toen duidelijk werd dat het evenement vanwege corona dit jaar niet door kon gaan. Maar vandaag liep Frans alsnog een alternatieve ‘Vierdaagse’ voor Matchis, waar hij zich maar al te graag voor wil inzetten. 

“In 2016 heb ik zelf stamcellen ontvangen van een anonieme donor”, vertelt Frans. “Die donor heeft létterlijk mijn leven gered! Ik kan nauwelijks beschrijven hoe dankbaar ik daarvoor ben. Dankzij Matchis heb ik deze tweede kans gekregen.  

Een aantal jaren eerder werd Frans behandeld met zijn eigen stamcellen. Helaas bleek deze behandeling niet voldoende. De kanker kwam terug en een stamceldonor uit het wereldwijde register was voor Frans de enige hoop. Frans: “Ik dacht van te voren dat het vinden van een donor net zo makkelijk was als een brood bij de bakker halen: je hebt het voor het uitkiezen. Tot ik hoorde hoe klein de kans is dat twee mensen met elkaar matchen. Er staan nog steeds veel te weinig donoren geregistreerd. Daar moet verandering in komen.”  

Het herstel na de transplantatie heeft Frans als een hele zware periode ervaren. “Ik heb veel last gehad van graft-versus-host ziekte”, legt hij uit. “Maar gelukkig kan ik nu zeggen dat het goed met mij gaat. Sinds een paar jaar heb ik mijn oude leven weer kunnen oppakken. Ik heb weer een vaste baan en ik geniet met volle teugen van het leven.” 

Al snel kreeg Frans het gevoel dat hij iets terug wilde doen. “Ik ben bijna 60 en ik besef me dat ik gewoon weer een toekomst heb”, vertelt hij. “Ik leef, en dat is te danken aan het goede werk van Matchis en het KWF. Daarom besloot ik een boek te schrijven, waarvan ik de opbrengst doneer aan deze twee stichtingen.” 

Frans woont al jaren in de omgeving van Nijmegen, maar de Vierdaagse had hij nog nooit gelopen. Toen hij een oproep voorbij zag komen om mee te lopen voor Matchis, dacht hij direct: ‘Dat ga ik doen’. Frans: “Ik was erg teleurgesteld toen bleek dat dit niet doorging, maar die teleurstelling is helemaal weggenomen door de fantastische alternatieve wandeltocht die Matchis vandaag heeft georganiseerd. Het lopen ging hartstikke goed, ik heb hele leuke mensen ontmoet tijdens het wandelen en het voelt goed om mij toch te kunnen inzetten voor het doel dat ik zo belangrijk vind. Met de Nijmeegse Vierdaagse van volgend jaar zal ik er zeker bij zijn!” 

* Foto - Frans (links) tijdens de wandeling