ROSA MATCHIS: ROOS VERNOEMD NAAR STAMCELDONORBANK

26-07-2021 | 09:57

Sinds zaterdag 24 juli bestaat er een rode roos met de naam Rosa Matchis. Je leest het goed: de roos is vernoemd naar ons! Matchis is immers sinds 2016 de naam van de Nederlandse stamceldonorbank. De roos is speciaal gekweekt en zal over enige tijd verkrijgbaar zijn voor particulieren.

Achter de Rosa Matchis zit een bijzonder verhaal. De rozenkweker Patrick Wijnhoven uit Wanssum is zelf 23 jaar geleden getransplanteerd met stamcellen door een onbekende donor. Enige tijd daarvoor werd bij de toen 28-jarige Patrick leukemie gediagnosticeerd. Na enkele behandelingen bleef er nog slechts één optie over om hem te genezen: een stamceltransplantatie. In de familie bleek geen passende donor te vinden maar uiteindelijk vond de stamceldonorbank deze wel in het buitenland. De transplantatie slaagde en Patrick kon na enige tijd verder met zijn leven. Hij trouwde en kreeg twee kinderen. Met het kweken van deze speciale Matchis roos wil Patrick het belang van stamceldonatie benadrukken en zijn dankbaarheid tot uiting brengen. 

De roos werd zaterdag 24 juli gedoopt in het bijzijn van medewerkers van de Stichting Matchis. De naam Rosa Matchis is officieel geregistreerd. Het is een ras dat gekweekt is door Jan Spek rozen en samen met Patrick Wijnhoven geselecteerd. Het betreft een tuinroos in de kleur rood. Dat was ook de wens van de kweker, die met deze kleur wil verwijzen naar de bloedkanker waarvan hij is genezen.
De roos zal binnenkort verkrijgbaar zijn en ook worden geëxporteerd naar het buitenland. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Matchis.

Fotograaf: Frank Smedts

Bij deze de link naar het artikel dat geplaatst is in de Telegraaf. 
Foto: Marleen Wijnen