Een donor heeft het leven van ons zusje gered, daarom maken wij ons Sterk voor Matchis

26-08-2021 | 12:05

De drie zussen Jet, Wiep en Roos hebben een bijzondere band, die de afgelopen jaren alleen nog maar sterker is geworden. Terwijl de dames met zijn drieën genieten van een vakantie in Italië nemen ze speciaal voor ons even de tijd om hun verhaal te delen. We spreken Jet, Wiep en Roos over de heftige periode in hun leven en het mooie initiatief om zich in te zetten voor Matchis. 

Moeilijke tijd

Het is augustus 2019 als bij Roos de ziekte MDS ontdekt wordt, een voorloper van leukemie. Een moeilijke periode breekt aan en zo'n twee jaar geleden wordt duidelijk dat Roos op korte termijn een stamceltransplantatie moet ondergaan. Roos: “De artsen wilden dat ik zo snel mogelijk behandeld zou worden. Al vrij snel kreeg ik te horen dat er een match voor mij gevonden was in de databank van stamceldonoren. Van de transplantatie zelf kan ik mij weinig herinneren, alleen dat ik heel veel pianomuziek heb geluisterd, dat trok me er doorheen. Het was een hele zware periode.”

Jet en Wiep wonen allebei in Utrecht en omdat Roos wordt opgenomen in het Prinses Maxima Centrum kunnen ze haar vaak opzoeken. "Het is heel heftig om je zusje zo ziek te zien”, vertelt Wiep. “Maar het was heel fijn dat we zo vaak bij haar konden zijn. Je bent zo kwetsbaar in zo'n situatie.” Jet: “Als wij normaal gesproken bij elkaar zijn is het vaak lachen, gieren, brullen. Tijdens de behandelingen hebben we ook echt geprobeerd om positief te blijven en het toch een beetje luchtig te houden. Het was een verschrikkelijke situatie, maar ik herinner me ook momenten dat we grapjes hebben gemaakt en met elkaar hebben kunnen lachen.”

Toekomst

Na de transplantatie volgt een lange revalidatie, waarbij Roos regelmatig weer opnieuw in het ziekenhuis wordt opgenomen. Roos: “We zijn nu ongeveer twee jaar verder en gelukkig gaat het nu goed met me. Ik heb wel een zenuwaandoening overgehouden aan de stamceltransplantatie waardoor ik moeilijker loop, maar ik kan mijn leven weer oppakken en weer naar de toekomst kijken. In september begin in aan een studie in Utrecht, daar kijk ik heel erg naar uit. Ik ben mijn donor heel dankbaar en ik ben ook nieuwsgierig naar de persoon die mijn leven heeft gered.”

Het idee om aandacht te vragen voor Matchis en stamceldonatie komt niet uit de lucht vallen. Wiep: “In onze eigen omgeving merkten we dat heel mensen niet wisten wat stamceldonatie of een stamceltransplantatie eigenlijk inhoudt. Terwijl het zo belangrijk is dat meer mensen zich aanmelden als stamceldonor.” Roos: “Mensen denken bijvoorbeeld dat het echt om een orgaandonatie gaat. Er is nog zoveel onbekend over het onderwerp.”

En zo ontstond het idee om een halve marathon voor Matchis te gaan lopen. Jet: “Wiep en ik lopen regelmatig samen hard en het leek ons mooi om dat te koppelen aan een goed doel. De keuze voor Matchis was dan ook snel gemaakt. De actie staat pas een week online en we hebben nu al meer dan 3000 euro opgehaald en heel veel mooie berichtjes ontvangen! Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen in actie komen. Hopelijk zorgt het voor meer bekendheid en geld voor meer stamceldonoren en hiermee een betere en snellere behandeling voor mensen die het nodig hebben!”

 Wil jij de actie van de zussen steunen? Check hier hun sponsorpagina