Het indrukwekkende verhaal van Carola en Ben

06-01-2022 | 16:27

Dit is het bijzondere verhaal van Carola van der Laan, moeder van dochters Puck (26) en Mimi (22) en partner van Ben (56). Een verhaal dat zij helaas niet meer zelf kan vertellen. Haar partner Ben neemt ons mee naar de laatste jaren van haar leven. Jaren die ondanks een verschrikkelijke ziekte toch getekend worden door heel veel liefde en geluk. 

Ben: “Ons vrolijke en dynamische leven komt abrupt tot stilstand als in oktober 2018 bij Carola een agressieve vorm van acute leukemie wordt vastgesteld. Bij deze vorm van bloedkanker maakt je lichaam waardeloze witte bloedlichaampjes aan waardoor je weerstand verdwijnt en je er snel aan kunt overlijden.

Held

Met chemokuren en bestraling wordt Carola’s bloedsysteem op nul gezet en begin 2019 begint Carola’s nieuwe leven. Ze krijgt een stamceltransplantatie met stamcellen van een onbekende jongeman. Zijn stamcellen nestelen zich in Carola’s beenmerg en maken daar weer goede witte bloedcellen aan. Deze donor, onze held, komt uit de wereldwijde databank van Matchis en redt Carola’s leven.

 

Een spannende periode breekt aan waarin we moeten afwachten of de nieuwe stamcellen van de donor de eigen kankercellen van Carola onder de duim kunnen houden. Het kost Carola enorm veel energie om weer op krachten te komen, maar eind 2019 lacht het leven haar weer toe.

Vanwege de lage weerstand en bijkomende risico’s na de stamceltransplantatie leeft Carola een tijd in quarantaine. Net op het moment dat ze eindelijk weer mag vliegen naar haar dochter die in Barcelona studeert, breekt de coronapandemie uit. Iedereen moet binnen blijven. Zeker Carola. Maar hé, ze voelt zich goed en ze is helemaal happy als haar werkgever speciaal een veilige werkplek voor haar creëert. Ondanks de pandemie geniet Carola weer van het leven.

Wil je met me trouwen?

In augustus 2020 besluit ik dat het tijd wordt om het leven te vieren. Ik vraag Carola na 37 jaar verkering op een bijzondere manier ten huwelijk. Op het oment dat we opstijgen uit een luchtballon rollen Puck en Mimi een spandoek met de tekst: ‘Carola wil je met me trouwen’ uit. Natuurlijk zegt ze ja!

 

Onverwachte wending

Een jaar later moet het gaan gebeuren, als de gezondheid van Carola het toelaat. Maar de dag na het huwelijksaanzoek gebeurt er iets onverwachts. Vanwege wat fysieke klachten ga ik voor de zekerheid even naar de dokter. Daar krijg ik te horen dat ik de dag voor het aanzoek een hartinfarct heb gehad. Twee weken later word ik wakker op de IC met vijf bypasses rond mijn hart.

Ineens zijn de rollen zijn omgedraaid. Carola verzorgt mij in plaats van ik haar. De bruiloft wordt uitgesteld. Gelukkig knap ik snel op en voor ik het weet zijn we samen weer helemaal happy, klaar voor de toekomst. 

Maar eind 2020 gaat het toch nog mis! De kanker komt weer opzetten en in het voorjaar geeft de arts aan dat het er slecht uitziet voor Carola. We besluiten met het gezin om een bucketlist af te werken. In de praktijk komt dit er vooral op neer dat we zoveel mogelijk samen proberen te zijn. We maken heerlijke tripjes naar Terschelling, Bergen aan zee, het eiland Marken en met een campertje op de Drentse hei. Gek genoeg blijft de kanker op een bepaald aanvaardbaar niveau hangen en met elkaar vieren we het leven.

 

Precies op het moment dat deze situatie een beetje begint te wennen, geeft de hematoloog aan dat er ingegrepen moet worden. Er moeten opnieuw stamcellen van de Matchis-donor ingebracht worden en het bloedsysteem moet weer naar nul. Carola ziet erg tegen de behandeling op. Ze weet welke ellende haar te wachten staat en de kans dat het lukt blijkt op dat moment ongeveer 25%... 

Een magische dag

De bruiloft moet naar voren worden gehaald! In het voorjaar treden we in he huwelijk en ondanks de droevige situatie wordt het een geweldige feestdag. Het weer is prachtig, de mensen hebben er zin in - Carola en ik al helemaal - de locatie aan het Braassemermeer is prachtig en alles klopt op deze fantastische dag. Gerard Alderliefste, waar Carola groot fan van is, komt zingen en spelen op de bruiloft en we maken er een magische dag van.

 

Vlak daarna gaat Carola het ziekenhuis in voor de riskante behandeling. De chemo hakt er stevig in en na twee weken krijgt Carola een longontsteking. Helaas is het lichaam van Carola te verzwakt en overlijdt ze in de zomer van dit jaar. 

Dankbaar

Carola vond het werk van Matchis heel belangrijk en wij hebben daarom voor onze bruiloft geen cadeaus gevraagd, maar een bijdrage aan Matchis. Bij elkaar is er een bedrag van € 3.000,- bijeen gebracht door de bruiloftgasten! 

Niet elke stamceltransplantatie biedt levenslange succesgarantie, maar het heeft het leven van Carola sowieso verlengd. Daardoor hebben wij samen nog zoveel bijzondere momenten mogen doorbrengen. Namens mij en Carola wil ik daarom zeggen: dankjewel lieve donoren, jullie zijn kanjers!”