Donordankdag

20-09-2022 | 10:57

17september kwamen donoren die afgelopen jaar stamcellen hebben gedoneerd samen in het Openluchtmuseum in Arnhem. Op deze dag, de World Marrow Donor Day, organiseerde Stichting Matchis de jaarlijkse Donordankdag. En dag die volledig in het teken staat van het bedanken van alle stamceldonoren.

De donoren werden met koffie, thee en wat lekkers welkom geheten in Loods Goes. Vervolgens volgde een presentatie voor donoren en partners, terwijl er voor de kinderen een klein programma werd georganiseerd. De donoren kregen een indrukwekkende video te zien waarin ontvangers van stamcellen een persoonlijke boodschap hadden ingesproken. Marije van der Knaap presenteerde het programma en stelde in de vorm van een interview vragen aan Jaap Dijkman (Directeur) en Jorieke Konijnenbeld (Donorarts) bij Matchis. Vervolgens volgde een interview met Edwin Boone, die acht jaar geleden mede dankzij stamcellen van een onverwante donor genas van leukemie. Het wat een zeer ingrijpend en emotioneel verhaal. Je kon een speld horen vallen. Tijdens het interview waren er foto’s te zien van zijn ziekteperiode, de stamcellen maar daarnaast een trotse foto van Edwin die een medaille van de Jungfrau Marathon in ontvangst neemt.  In zijn ziekteperiode heeft hij hoge bergen moeten verzetten om beter te worden, ook waren er tegenslagen. Nu hij bijna 8 jaar kankervrij is, wilde hij zich inzetten voor Stichting Matchis. “Ik mag wel 1 van de gelukkigen zijn die een stamceldonatie heeft kunnen ondergaan. Ik weet ook dat er genoeg mensen zijn waar dit helaas niet voor geldt, omdat ze geen geschikte donor kunnen vinden”.
Voor de fantastische opbrengst á € 3.435,- van zijn actie ontving hij het Matchis Maatje. Zijn verhaal is hier terug te lezen.

Na het officiële programma was er uiteraard nog genoeg tijd om op eigen gelegenheid naar keuze met of zonder gids door het park te lopen. Ondanks de regenachtige dag, kunnen wij terugkijken op een geslaagde Donordankdag. We hebben enthousiaste reacties ontvangen van donoren en gasten. We hopen dat iedereen heeft genoten van de dag.