RECORDAANTAL STAMCELDONATIES IN 2022

12-01-2023 | 16:51
Het afgelopen jaar hebben 247 donoren stamcellen gedoneerd aan patiënten die een stamceltransplantatie nodig hadden. Nooit eerder waren dat er in Nederland zoveel. Daarmee zet de stijging die een aantal jaren geleden werd ingezet, verder door.
 

Waren er in 2016 nog 50 matches, in 2017 steeg dit naar 99. Met een kleine achteruitgang in 2021 die mogelijk te maken heeft gehad met Covid 19, zet de stijging zich nu verder door met als hoogtepunt 247 het afgelopen jaar. 

De toename heeft grotendeels te maken met de groei en verjonging van het stamceldonorbestand in Nederland. Jonge donoren hebben een grotere kans om opgeroepen te worden omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen.

De media heeft dit nieuws opgepakt. Bij deze de link naar het artikel dat op NOS te lezen is. RTL4 publiceerde het bijzondere verhaal van Margriet, een stamceldonatie van een anonieme donor redde haar leven. Haar zoon Poen redde op zijn beurt het leven van een andere patiënt, toen hij vorig jaar zijn stamcellen doneerde aan een onbekende. Bij deze de link naar het interview.