Zij voerden actie voor Matchis n.a.v. de oproep van Thijs Slegers

14-02-2024 | 09:42

Precies een jaar geleden plaatste PSV-perschef Thijs Slegers, die eerder gediagnostiseerd werd met leukemie, een emotioneel bericht op social media. “Na een geslaagde stamceltransplantatie, zullen de naweeën me uiteindelijk fataal worden”, schreef hij. In datzelfde bericht volgt een belangrijke oproep: “Schrijf je in als bloed- en/of stamceldonor. Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!”

De periode die volgt is onbeschrijflijk. Er wordt massaal gehoor gegeven aan de oproep van Slegers. De mailbox van Matchis explodeert en de aanmeldingen van nieuwe stamceldonoren stromen binnen. Het bericht wordt in de media veelvuldig opgepakt en verschillende voetbalclubs organiseren acties om steun te betuigen en donoren te werven. Uiteindelijk melden maar liefst 11.000 mensen zich naar aanleiding van de oproep aan als stamceldonor. 

Een kleine twee maanden later, op 27 maart ontvangen we het verdrietige bericht dat Thijs Slegers op 46-jarige leeftijd is overleden. Rond diezelfde periode worden de eerste donoren die zich naar aanleiding van zijn oproep registreerden al opgeroepen als mogelijke match voor ernstig zieke patiënten.  

Dit is echter niet het enige resultaat van de oproep van Thijs. Naast de vele nieuwe donoren worden er in 2023 ook vele acties gestart door zowel bedrijven als particulieren om fondsen te werven voor Matchis. Immers elke aanmelding van een nieuwe donor gaat gepaard met het maken van kosten voor Stichting Matchis. We laten hier drie van deze acties aan bod komen. Wat was de connectie met Thijs Slegers, waarom zijn ze de actie gestart en wat willen ze zeggen tegen anderen die een actie willen starten voor Matchis?

 

Sportclub Westervoort – Harry Wanders

Wat is jullie relatie tot Thijs Slegers?
"De link is dat we van het zelfde spelletje houden en de intentie hebben mensen te helpen!"

Waarom zijn jullie deze actie gestart?
"Stichting Matchis staat dicht bij onze vereniging. Zo heeft mijn zoon twee maal stamcellen mogen doneren voor onbekende patiënten. De dochter van één van onze sponsors heeft stamcellen mogen ontvangen van haar broer. Beide heren hebben het leven mogen redden van 3 mensen die ongeneeslijk ziek waren. Dan komt het toch wel erg dichtbij en deze ervaringen hebben ons extra gesterkt om in actie te komen voor dit goede doel.

Afgelopen zomer hebben we daarom de seizoensopening van onze club in het teken gesteld van Matchis. Van een sponsorloop door de kleinste voetballers tot een collecte onder alle leden van de club en hun familie en vrienden. Ook was er een medewerker van Stichting Matchis die een presentatie heeft gegeven en hadden we een kraampje geplaatst op het plein waar mensen informatie konden verkrijgen hoe je je kunt aanmelden als donor. Samen hebben we iets heel moois neergezet, een bijdrage kunnen leveren aan de kosten van het registreren van nieuwe donoren en daarnaast de bewustwording over stamceltransplantatie mogen vergoten binnen onze club."

Wat wil je tegen anderen zeggen die een actie willen starten voor Matchis?
"Zeker doen, er kunnen nooit genoeg donoren en sponsering zijn voor dit goede doel!

Iemands leven redden op welke manier dan ook is geweldig en stichting Matchis een super stichting om dit te ondersteunen. Wij zijn trots dat we hoe bescheiden ook toch een bijdrage hebben kunnen leveren!"

 

Paul van Tatenhove

Wat is je relatie tot Thijs Slegers?
"Thijs was mijn collega bij PSV"

Waarom ben je deze actie gestart?
"Omdat ik zelf kanker heb en daarom geen stamceldonor meer kan worden. Op het moment dat ik mijn diagnose kreeg dacht ik vanaf nu nooit meer de gemakkelijkste weg maar altijd de weg van de meeste weerstand. Toen ik vorig jaar de uitzending van ESPN voor Thijs bekeek waarin hij vroeg om Stamceldonor te worden wist ik het meteen. Daar ga ik voor lopen want dat kan ik nog wél. Na overleg met Thijs en met zijn goedkeuring was het duidelijk, ik ging lopen voor Thijs, voor Matchis en om zo een voorbeeld te zijn voor mijn kinderen en mijn vrouw.

Tijdens een vakantie in 2022 ben ik al hardlopend de laatste en zwaarste 5km van de Mont Ventoux opgelopen. Dat ging zo goed dat ik tijdens het lopen besloot om in 2023 de Alpe d'Huez helemaal hardlopend te bedwingen. Letterlijk vanuit een diep dal naar een hoge piek lopen. 
Dit resulteert zich nu in mijn "Seven Summits for Life". Zeven jaar lang elk jaar een top uit de tour de France hardlopend bedwingen voor Matchis. Zo heb ik jaarlijks een doel om naartoe te werken en houd ik het gedachtegoed van Thijs in leven. Dit jaar loop ik op 24 september de Col du Galibier.

Ik vraag iedereen €1,- te doneren om zo €100.000,- bijeen te lopen. Ik ben ervan overtuigd dat als heel veel mensen weinig geven, we door een kleine gift samen een heel groot gebaar kunnen maken."

Wat wil je tegen anderen zeggen die een actie willen starten voor Matchis?
"Ga het gewoon doen, dat hebben ze nodig. Matchis is een kleine organisatie met een grote behoefte aan donaties voor een heel belangrijk doel. Maak zo de wereld met je actie elke dag een beetje mooier en het allerbelangrijkste geniet ervan! Het is het meer dan waard, geloof me!"

 

vv UNA Veldhoven – Ron Dillen

Wat is jullie relatie tot Thijs Slegers?
"De relatie tussen Thijs Slegers en vv UNA kent een lange geschiedenis. Thijs kwam, al ruim voordat hij lokale en landelijke bekendheid kreeg. als toeschouwer op ons Sportpark Zeelst. Dat was voor Thijs ook geen grote opgave, want zijn privéleven speelde zich op loopafstand van ons sportpark af. 

Thijs was, evenals bij andere lokale sportverenigingen, zeer betrokken bij het reilen en zeilen van vv UNA. Met regelmaat werd Thijs benaderd door UNA voor deelname aan specifieke initiatieven en evenementen. Zo is Thijs meermaals gastspreker geweest binnen onze Businessclub en heeft Thijs ons enorm geholpen bij de opzet van de 1e en 2e editie van onze UNA Veilingavonden. UNA denkt met heel veel plezier en trots terug aan al die momenten met en door Thijs Slegers."

Waarom zijn jullie deze actie gestart?
"Stichting Matchis is door de veilingcommissie als goede doel voor 2023 gekozen, vanwege het belangrijke werk van de stichting, maar bovenal door de betrokkenheid en het enthousiasme van Thijs Slegers. We hebben met Thijs van dichtbij meegemaakt hoe belangrijk stamceldonatie is voor velen. Postuum wilde vv UNA Thijs Slegers, vanwege zijn betrokkenheid en inzet de afgelopen jaren, graag nogmaals betrekken bij onze veilingavond 2023. We hebben Thijs tijdens de avonden in november 2023 herdacht en vonden het daarbij zeer gepast om ‘zijn’ stichting Matchis, waar Thijs zich tot het laatst enorm voor heeft ingezet, te verkiezen tot 1 van de 2 goede doelen."

Wat wil je tegen anderen zeggen die een actie willen starten voor Matchis?
"Het belang van de activiteiten en intenties van Matchis is overduidelijk. Met het werk van Matchis en haar donoren kunnen wereldwijd mensenlevens gered worden. Naast donoren is Matchis enorm geholpen met extra financiële middelen. De faciliteiten die Matchis gebruiken, kosten geld en ook de (administratieve en logistieke) verwerking van alle donoren en het realiseren van daadwerkelijke matches vragen om een behoorlijke financiële investering.

De mensen die werkzaam zijn voor Matchis verrichten belangrijk en goed werk en zijn dankbaar. Dankbaar voor alle ondersteuning die vanuit de samenleving wordt geboden. Dat maakt het voor initiatieven en initiatiefnemers van acties om Matchis op een of andere manier te ondersteunen ook dankbaar werk. Gelden worden goed en gedegen besteed en elke donatie, klein of groot, wordt met veel enthousiasme ontvangen. Wij vanuit vv UNA hebben onze actie voor Matchis met veel enthousiasme en overtuiging gedaan. Ook voor eventuele volgende acties in de komende jaren is Matchis voor ons als goed doel een reële optie. 

Het is dan ook ons advies, aan andere initiatiefnemers, om zeker ook Matchis, als goed doel, serieus te overwegen."   

 

‘Anderen wel’ 
Met de verhalen behorende bij deze acties in ons achterhoofd, denken we terug aan de woorden die Thijs Slegers een jaar geleden online zette: “Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel”. Er is geen woord van gelogen. Met zijn oproep heeft hij al meerdere ernstig zieke patiënten kunnen helpen. Vele donoren hebben we kunnen registreren dankzij de donaties die zijn opgehaald. 

We hebben enorm veel bewondering voor wat Thijs Slegers voor stamceldonatie en bloeddonatie betekend heeft. Deze maand staan we daar nog eens extra bij stil.