Voor alle patiënten, ouders, familie, geliefden en collega’s

Dit is de actie van Job van der Horst
Deelnemer is afgesloten Je kunt niet meer doneren
Normal 8d4244bb6dda750196f39dfccb2c202028dd4e5f
van totaal € 200 (153%)

Als nu bijna jonge arts heb ik al vele verhalen van (ouders van jonge) patiënten, familie en vrienden gehoord over hoe belangrijk stamceldonatie en stamceltransplantatie is, want vaak is het in het ziektestadium dat het nodig is, de enige weg naar genezing. Voor sommigen is het überhaupt de enige manier om voor goed van hun ziekte af te komen, denk hierbij aan de ziekte van Kahler. Wat betreft kinderleukemie zijn we al zo goed op weg! Al 85-90% geneest, maar de rest van de jonge patientjes moeten regelmatig een beroep doen op stamceltransplantatie wanneer de eerste reeks behandelingen het beruchte recidief niet konden weren. Ondanks de benarde situatie is het prachtig om te zien hoe het kind, de vaak nog jonge ouders en artsen samen een blok vormen tegen de leukemie en dikwijls triomferen. Voor volwassenen is er veel meer werk aan de winkel, want de genezingskanzen zijn slechts ongeveer de helft van die van kinderen en stamceltransplantatie speelt hierbij een essentiële rol. Al is het het laatste redmiddel, gaat dit niet zonder slag of stoot en blijft naast een recidief een ander groot gevaar op de loer liggen: de strijd tussen de graft (de donorcellen) en de host (de ontvanger). Al een aantal keren heb ik gehoord van leukemiepatienten hoe zij na iedere controle prevelden dat de graft niet de overhand begon te krijgen, al is deze ook zo belangrijk om het “restje” kankercellen op te ruimen. Zo kan ik me nog zeer goed herinneren dat een AML-patiënt, die emotioneel ongelooflijk sterk bleef gedurende zijn behandeling (ondanks 2 recidieven en een stamceltransplantatie), maar troosteloos was toen uiteindelijk de helft van zijn kamergenoten de strijd niet kon winnen. Het is, ondanks de relatief slechte prognose voor volwassenen dankzij stamceltransplantatie dat zij en kinderen die slecht op hun eerste behandelingen reageren een kans hebben op een gezonde toekomst. Om een kans te krijgen een heel leven op te bouwen, hun kinderen te zien afstuderen, hun kleinkinderen te zien opgroeien en te kunnen genieten van hun welverdiende pensioen. Dat is waar ik me voor wil inzetten! Nu met het lopen van een marathon, en later hopelijk als arts zelf! 

Breng deze actie extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken voor deze actie dus ook vrienden, familie, collega’s, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

Bekijk alle donateurs
12-02-2019 | 08:26
11-02-2019 | 19:27
11-02-2019 | 16:04
11-02-2019 | 12:12
11-02-2019 | 10:38
Bekijk alle

Start actie

09-02-2019 | 17:20 Beste vrienden, sponsoren en geliefden, Het is geweldig om te merken hoeveel mensen er al in een kort tijdsbestek hebben gedoneerd! Ongelooflijk veel dank daarvoor. Al duurt het nog enige tijd vooraleer de marathon van Leiden van start gaat (19 mei), zijn de voorbereidingen al begonnen en zit ik zeker niet stil. De marathon zal een hele strijd worden, alsook de weg er naartoe. Dit geldt eveneens voor de mensen voor wie ik geld inzamel. Ook zij hebben een heel parcours afgelegd tot aan de allogene stamceltransplantatie, waar Matchis zich zo grondig voor inzet. En al is het vaak het enige redmiddel in hun stadium van de strijd tegen ziekte, is het succes niet gegarandeerd. Wat voor mij met het rennen de man met de hamer is, is voor hen de altijd op de loer liggende “graft versus host disease” of ernstige oppurtunistische infecties die hun “marathon” belemmeren. Toch is het voor sommigen de enige kans op leven, op een toekomst. Daar het vinden van geschikte donoren een moeilijk karwei is en dit veel kosten, maar een o zo mooi resultaat met zich meebrengt. Laten wij dit vooral bevorderen en steunen! Hartelijk dank voor de gulle donaties en stimulerende berichten!
Lees meer