Jonathan en Femke

We can't help everyone but we all can help someone!
Closed You can't donate anymore
Normal 111db13bd782da131544bb49fff551dfa7f5c180
from €150 (317%)

Verspreiding van informatie en werving van nieuwe donoren vinden wij heel belangrijk. Voornamelijk jongeren. Want hoe jonger de donor, hoe gezonder de cellen. Onderzoek naar nieuwe manieren en het toevoegen van nieuwe donoren aan het register is van levensbelang. Daarom proberen we met deze actie geld in te zamelen voor Stichting MatchIs.

Hieronder volgt nog wat informatie over stamcellen:

Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen dankzij de gezonde stamcellen van een donor. Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans op een donor binnen de familie van de patiënt is slechts 30%. Als er geen familiedonor is, gaat Matchis op zoek naar een niet-verwante donor. 

Alle niet-verwante stamceldonoren die in Nederland wonen staan bij Matchis geregistreerd. Alle stamceldonoren wereldwijd staan in de internationale databank BMDW (Bone Marrow Donors Worldwide). De donoren staan anoniem met landcode nummer (NL-nummer) in de internationale databank.

Matchis zoekt in de wereldwijde donorbank naar een matchende donor. De kans dat er een goede match is tussen een niet-verwante donor en een patiënt is enorm klein. Daarom is het belangrijk dat er heel veel donoren geregistreerd staan. Jouw aanmelding is van levensbelang!

Promote this page with a cool poster. You can determine the text yourself and then print the poster and put it up anywhere. Anyone can make a poster of this page, including friends, family, colleagues, people from your sports team or classmates. Put the poster up in a supermarket, behind the window at shops, at companies or at school. Putting up a poster is often no problem if you ask nicely and explain what it is for.

View all
€25 10-04-2021 | 12:54 De stamceltransplantatie maakte het verschil tussen kansrijk en kansloos. Gelukkig werd het kansrijk.
€13,37 10-04-2021 | 12:02
€10 10-04-2021 | 10:32 Een vriend vroeg me om te helpen
€10 09-04-2021 | 23:42 Succes morgen en supermooi doel
€5,69 09-04-2021 | 20:48
View all

Wat zijn stamcellen?

06-04-2021 | 18:00 Stamcellen zijn regelmatig in het nieuws omdat deze wellicht kunnen bijdragen aan het herstel van een ziekte of beschadigde organen. Hier lees je alles over stamcellen en hoe je stamceldonor kunt worden.  Wat zijn stamcellen?  Een stamcel is een cel die nog geen specialisatie heeft en in staat is zich te ontwikkelen tot verschillende celtypes. Een stamcel kan twee bijzondere dingen: 1. Zichzelf vernieuwen 2. Uitgroeien tot talloze specifieke cellen, zoals: levercel, huidcel of bloedcel. Er bestaan verschillende soorten stamcellen. De ene soort kan zich tot meer verschillende celtypes ontwikkelen dan andere. Hoe jonger de cel is, hoe meer mogelijkheden deze in zich draagt.  De betekenis van een stamcel wordt in het woordenboek als volgt omschreven: niet-specifieke lichaamscel waaruit zich verschillende specifieke cellen kunnen ontwikkelen. Wat doen stamcellen?  Wanneer we gewond raken of ziek worden, raken sommige van onze cellen ook gewond of gaan dood. Stamcellen worden dan geactiveerd. Zij hebben de taak om beschadigd weefsel te repareren en om dode cellen te vervangen. Op deze manier zorgen stamcellen dat we gezond blijven en niet te snel verouderen. Stamcellen geven Stamcellen zijn dus cellen die nieuwe cellen voortbrengen. Ze komen voort in de beenmergholtes van onze botten. Een soort stamcel dat zich bezig houdt met de maak van cellen in het bloed is de bloedstamcel. Deze bloedvormende stamcellen maken alle cellen die je in je bloed kunt vinden: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (trombocyten). Het doneren van bloedstamcellen doe je bij de stichting Matchis. Zij zorgen voor een goede match bij een stamceltransplantatie. Voor mensen met een bloedziekte (zoals leukemie) of een ziekte van het afweersysteem kan een stamceltransplantatie levensreddend zijn.  Ben ik als bloeddonor ook direct stamceldonor?  Nee, het doneren van bloedstamcellen gebeurt via een andere procedure en in gespecialiseerde centra. Je kan je wel opgeven als stamceldonor wanneer je bloed gaat doneren bij Sanquin. Kan ik stamceldonor worden bij Matchis? Als stamceldonor bij Matchis doneer je alleen bloedstamcellen. Deze bloedstamcellen worden voortdurend door het lichaam vervangen, je kunt ze dus makkelijk missen en hebt ze zo weer aangemaakt. Ben je gezond, minstens 18 jaar, niet ouder dan 55 en woon je in Nederland? Dan kun je je aanmelden als stamceldonor.  Voor personen tussen de 18 en 35 jaar is de aanmelding kosteloos. Aanmeldingen in de leeftijd 36-55 jaar worden gevraagd om een eenmalige bijdrage van € 35,-. Interesse? Meld je aan via Matchis.nl. Je kan ook doneren via onze pagina's. Al het gedoneerde geld gaat rechtstreeks naar de stichting.  
Read more